Maleren Einar Gross og Dragør

Eiler Gross’ maleri fra Store Magleby (billedet tilhører Dragør Kommune).

Einar Gross (1895-1962) malede et utal af malerier og motiverne fandt han mange forskellige steder i landet.

Derfor kan han umuligt have nået så meget omkring i sine aktive male-år. Mange billeder må være malet efter fotos eller postkort, og han kan derfor godt kaldes for en ”postkortmaler”.

Eiler Gross blev født i Viborg i 1895 og blev uddannet hĂĄndværksmaler. I 1920’erne flyttede han til Aalborg, hvor der var mere arbejde at fĂĄ for en malersvend. Det var trange tider i 1920’erne.

I løbet af de næste ti år bliver malersvenden til kunstmaleren Einar Gross. Han giftede sig i 1925 og i 1934 flyttede familien Gross – nu med tre børn – til København.

Det første ĂĄrs tid boede de pĂĄ Christianshavn og senere flere andre steder i København. Det var “vinterbasen”.

Fra slutningen af 1930’erne blev somrene tilbragt i Blokhus i Vendsyssel sammen andre unge kunstnere. I 1938 købte Einar Gross en grund og byggede et lille sommerhus. Fra da af blev Blokhus “sommerbasen” frem til hans død i 1960.

Vi ved ikke, hvor Einar Gross lærte kunstnerfaget. Som ung malerlærling har han formentlig taget undervisning i perspektiv og dekorationsmaling på Teknisk Skole enten i Viborg eller i Aalborg. Han havde evner ud over en almindelig malersvends. Fra 1938 udstillede han på Charlottenborg i København.

Det er sandsynligt, at han flyttede til hovedstaden for at lære mere, og for at suge til sig af, hvad der rørte sig på kunstparnasset.

Familien med de fire børn (sidste efternøler kom til i 1945) betød, at Einar Gross måtte være produktiv. Derfor er det ikke alle hans motiver, der er lige gennemarbejdede. Nogle er malet med hurtige strøg, andre har han kælet mere for.

Skal man tage de kritiske briller på, kan man sige, at han havde en meget ujævn produktion. Det er måske også årsagen til, at han blev glemt som kunstner efter sin død. Omvendt er netop hans store produktion måske det, der har gjort at man for nogle årtier siden fik øjnene op for hans kunst. I første omgang især dem med motiver fra Blokhus, men senere over en lidt bredere kam.

Einar Gross’ motiv fra Nordre Mole pĂĄ Dragør Havn. (Tilhører Historisk Arkiv Dragør)..
Til Dragør    

Allerede fra 1800-tallet var Dragør et sted, hvor kunstmalerne fandt hen. Det var i bekvem afstand fra hovedstaden. Man kunne nå frem og tilbage på en enkel dag og nå at lave flere skitser til viderebearbejdelse hjemme.

Der boede også flere andre kunstnere i Dragør, enten fast eller med familie i byen. Einar Gross kan have haft bekendtskab med nogle af dem.

Vi ved, at Gross allerede i 1935 besøgte Dragør. En lille øjebliksskitse fra byen er netop dateret dét år. Samme skitse blev senere til et stort maleri.

Både skitse og færdigt maleri findes i Historisk Arkiv i Dragør. Motivet er fra Dragør havn og dér fandt han flere motiver. Nogle gange stod Gross ved Strandhotellet og så ned ad Nordre Mole på Karantænehuset og Greisens Pakhus. Eller han så langs molen mod kajakklubben Pilens gule klubhus i horisonten. På et andet maleri ser man fra havnen op gennem Toldergade.

Einar Gross har formentlig besøgt Dragør om foråret eller efteråret. I maleriet fra Toldergade står træerne helt uden blade. Og i havnemotiverne er træernes kroner meget mørkegrønne eller gullige.

Einar Gross: Toldergade set mod vest. 1938 (Privateje),

Der er intet mylder af sommergæster, men det er der nu sjældent i Einar Gross’ malerier. Hans landskaber og havnemotiver er for det meste mennesketomme. På maleriet fra Toldergade i Dragør ses et par figurer på afstand. Rent teknisk brugte han de to figurer til at lede betragterens blik gennem motivet.

Desværre er kun fĂĄ af Gross’ Dragørmotiver daterede. Nogle kan man datere ved at se pĂĄ huse og omgivelser. De er fra slutningen af 1930’erne. Har han malet i Dragør senere? Det ved vi ikke. Har du malerier med dragørmotiver, sĂĄ kontakt gerne Historisk Arkiv. Vi forsøger at fĂĄ overblik over ĂĄrstal og motiver.

Tekst ved kunsthistoriker Tina Høegh Nielsen/Historisk Arkiv i Dragør, 2024.               

Scroll to Top