I Dragør Kommune er der kun bevarede oldtidsminder.
Blushøj i Dragør Anlæg er ét af dem, og højen er formentlig en gravhøj fra bronzealderen.
Højen fungerede under middelalderens sildemarkeder i Dragør som sømærke. Der er sikkert tændt “blus” – altså et bål – på højen, som skibene har kunnet finde ind i havnen også i mørke.
Blusseriet var ligefrem et erhverv der krævede kongens tilladelse, og den fik en københavner ved navn Rasmus Olufsen i 1558.
Måske har man også brugt Blushøj til at sende budskaber over på den anden side af Sundet. I hvertfald fandtes der tidligere også en Blushøj i nærheden af Malmö.
Blushøj i Dragør er langt fra den eneste af sin slags, for rundt om i landet ligger mange høje med samme navn. Nogle steder har man påvist, at man ved at tænde bål har kunnet sende enkle meddelelser fra høj til høj over lange afstande, og dermed kunnet kommunikere næsten lige så hurtigt, som vi gør i dag.
I dag er Blushøj først og fremmest et samlingspunkt og rammen om nogle af Dragørs traditioner, f.eks. når der rides til tønden på Engvej til fastelavn og trilles æg ned ad højens sider til påske.
Det er også på Blushøj, at Dragør Sangforening synger om morgenen pinsedag.
Lidt nord for Blushøj anlagde foreningen Dragørs Fremme i 1912 en stenhøj for at markere foreningens 25 års jubilæum. På stenene står navnene på foreningens første bestyrelsesmedlemmer.
Læs om Amager i oldtiden
Læs mere om fyr og fyrvæsen omkring Dragør
Se billeder fra Blushøj på Arkiv.dk