Dragør Badehotel

Fra sommeren 1907 blev Dragør for alvor turistmål for de solhungrende københavnere.

Ophævelsen af den gamle klausul om, at der ikke måtte bygges på arealerne syd for byen, gjorde det muligt at opføre et hotel på grunden ved Drogdensvej.

Det var Poul Møller, der i 1906 købte grunden. Møller havde erfaring med hoteldrift fra både Jernbanehotellet i København og det store Hotel Kongen af Danmark på Fanø.

Hans byggede et stort, moderne badehotel med 21 værelser og en restauration. I forbindelse med hotellet blev der anlagt en have.

Badehotellet stod færdigt i 1907. Planen var, at det skulle have stået færdigt samtidig med indvielsen af Amagerbanen i juli 1907, men på grund af en håndværkerstrejke, nåede man det ikke til sommersæsonen. Der var hverken døre eller vinduer, så Møller besluttede at udskyde åbningen af hotellet til sommeren 1908.

De første turister, der kom med jernbanen i dens første uger, var skuffede over ikke at kunne få hverken vådt eller tørt i Dragør. Der kom vrede indlæg i aviserne, og Møller blev overtalt til at åbne alligevel. Han havde imidlertid afskediget det personale, der havde været antaget til åbningssæsonen, så han måtte flytte mandskab fra én af sine andre restaurationer i København .

Søndag den 11. juli havde pressen været inviteret på en prøvetur med Amagerbanen, og det lykkedes at få de indbudte journalister bespist på Badehotellet.

Den 3. august 1907 åbnede Badehotellet en begrænset servering, bestående af smørrebrød, kaffe, te og chokolade, samt øl og sodavand. Men først den 23. maj 1908 åbnede hotellet officielt.

Bladet ”Hver 8. Dag” skrev et par måneder efter åbningen, at Dragør Badehotel kunne ”sørge for legemets behov i den smukke natur”. Bladet beskrev hotellet som både smagfuldt og hyggeligt indrettet. Der var i de store sale plads til 100 mennesker, og for de overnattende gæster var der lige ud for værelserne ”hængende haver”, som åbenbart var planter, der fra taget voksede nedad.

Udflugt med automobiler til Dragør, 1909.

Efter den lidt kaotiske start, kom hotellet i gang med den almindelige drift. Det var godt besøgt i sommerperioden, og anlægget af Dragør Fort nærmest udenfor hotellets vinduer i 1910, lod ikke til at genere gæsterne.

Det hedder i en erindring fra badehotellets første år, at ”da priserne var fabelagtigt moderate, og der endnu ikke fandtes telefon til at forstyrre, var idyllen fuldkommen, og man følte sig langt borte fra hovedstaden” .

Badehotellet og haven set fra luften i 1933.

I den tilhørende have kunne man – formentlig mod en beskeden betaling – nyde sin medbragte mad.

I 1920 blev hotellet beskrevet sĂĄledes: ”Et virkeligt tidssvarende sommer-hotel. En stor og smuk have er blevet anlagt – her kan publikum medbringe madkurve – elektrisk lys er indført. Bil-garager, pavillon m.m. opført. Endvidere kan noteres, at hotellet har sit eget konditori, som leverer fortræffelige varer, samt at der dagligt afholdes koncerter, hyppigt i forbindelse med en lille dans.”

Til hotellet hørte også såvel hestestald og automobilgarager.

I 1919 blev der opført en keglebane i en selvstændig bygning langs med Drogdensvej. Indgangen var fra en kioskbygning på hjørnet af Batterivej.

Efterhånden blev badehotellet i højere grad et lokalt mødested. Hotellet blev senere kendt under andre navne, som Dehlsens Hotel og Færgegården. I dag hedder hotellet også Copenhagen Airport Hotel. 


Fordyb dig i historien:

Læs bladet Hver 8. dag’s reportage fra det nyindviede hotel i 1908.

Læs om Dragør Badehotel i 1907

Se billeder af badehotellet pĂĄ Arkiv.dk

Scroll to Top