En flygtnings kunstsamling

Harald Isenstein blev født i 1898 og kom på akademiet i Berlin i 1916, men måtte på grund af krigen afbryde sin uddannelse, som han dog gennemførte i årene 1919-1920.

Sammen med sin hustru forlod han Tyskland i 1933, formentlig p.gr.a sin jødiske herkomst, og flyttede til Danmark.

Under 2. Verdenskrig boede Isenstein delvist i Sverige, hvor han lavede buster af kendte personligheder, som f.eks. Niels Bohr, Martin Andersen Nexø og Karen Blixen.

Han har senere lavet flere relieffer til monumenter til minde om de flygtende jøder under 2. Verdenskrig, f.eks. i Helsingborg og i Norge.

Isenstein arbejdede lige indtil sin død i 1980. Hans sidste værk blev en buste af statsminister Anker Jørgensen.

Efter sin død over hans kone, Olga Marie Bonnevier, samlingen af de flere hundrede skulpturer, buster, relieffer, tegninger m.m.

I 1982 deponerede hun seks af værkerne hos Dragør Kommune. Det drejede sig bl.a. om ”Mor og barn” på Enggården, ”Hvem har bolden”, der stod i forhallen på rådhuset og ”Svømmerske”, der var opstillet i Svømmehallen ved Hollænderhallen, samt endelig ”Den fortabte søn” på Dragør Bibliotek.

Året efter overdrages skulpturen ”Moses der løfter armene” til menighedsrådet ved Dragør Kirke.

I marts 1984 var en del af værkerne udstillet på Dragør Bibliotek.

Samlingen blev i 1985 deponeret hos Dragør Kommune og Olga Bonnevier ønskede, at Dragør Kommune skulle udstille værkerne, som i en periode stod i lokaler på Wieders Væverier, efter fabrikken var lukket.

Olga Marie Bonnevie i Isenstein-samlingen på Wieders Væverier. 1983. Foto: Dirch Jansen.

I 1987 skulle lokalerne på Wieders Væverier ryddes forud for nedrivning og opførelse af ældrecenteret. Isensteins hustru. Dragør Kommune mente ikke, at der kunne findes egnede lokaler til permanent opbevaring af samlingen, og afslog derfor at modtage den som gave.

I stedet skænkede hun derfor værkerne til Korsør Kommune (nu Slagelse Kommune), og de er nu udstillet i Kongegården.

Harald Isenstens skuptur “Svømmerske”, stod i svømmehallen ved Hollænderhallen. Den er formentlig udført i 1930’erne. Isenstein-samlingen i Korsør har en bronzeudgave af figuren.

 

 

Scroll to Top